Onderzoek voor onderwijs en arbeidsmarkt

Home



Evaluatie onderzoek


Competentieprofielen


Regio-analyses


Portfolio


Contact

Evaluatie onderzoek                                         

Het succes van projecten hangt vaak af van de gezamenlijke uitgangspunten en verwachtingen van de betrokkenen.
Bureau HKO kan vooraf de overeenkomsten en verschillen aan het licht brengen en achteraf bijdragen aan een solide verantwoording. Ook zoeken we naar manieren, waarmee de projectresultaten verankerd (kunnen) worden in beleid of dagelijks handelen. Evaluerend onderzoek kan inzicht geven in de gevolgen van (voorgenomen) beleid of het proces verloop van projecten.
 
Bureau HKO kan nul- (ex ante) en eindmetingen (ex post) uitvoeren. Een eventuele tussenmeting vindt plaats bij langlopende projecten. Het onderzoek vooraf of tussentijds bestaat vaak uit gesprekken met betrokkenen over het doel van het project, de wijze van aanpak en de randvoorwaarden. De gestelde vragen zijn theoretisch onderbouwd en zorgen ervoor dat de antwoorden een compleet en zo objectief mogelijk beeld geven van de startfase. Deze beginevaluatie geeft de projectleider inzicht in de stand van zaken van het project, waar de andere betrokkenen valkuilen zien en of alle betrokkenen het projectdoel delen. Dit inzicht kan bijvoorbeeld leiden tot acties om de betrokkenen op een lijn te krijgen.
De eindmeting bestaat uit een evaluatiegesprek met de bij het project betrokken mensen. Op basis van een vragenlijst bekijken we hoe het project is verlopen, waar verbeterpunten liggen voor een eventueel vervolgproject en hoe de projectopbrengsten verankerd (kunnen) worden in het beleid of werkwijze van de organisatie.
 
Recente voorbeelden van evaluatieprojecten zijn:

Maatschappelijk Verantwoorde Ketens 2014


Programma Ondernemerschap 2013